Gammelstads Kyrkby i Luleå

december 2, 2010

En sevärdhet, som jag tycker är bland de största i Norrland, är Gammelstads Kyrkby i Luleå. Det är så fantastiskt att gå omkring i denna gamla del av Luleå och riktigt känna hur det var att leva förr. Kyrkbyn ligger utanför Luleå eftersom staden flyttades närmare kusten. Mitt i kyrkbyn ligger en vacker gammal kyrka. Det var kring kyrkan som kyrkbyn växte fram.

Förr i världen hade man inte flyg, bussar, tåg eller bilar som vi har idag. Då handlade det om att gå till fots eller resa med häst och vagn. Man kan förstå att det var mycket besvärligt när man bodde långt ifrån kyrkan och när det var vinter. Det var i alla fall viktigt att ta sig till kyrkan och resan kunde vara mycket strapatsrik. Om resan tog en hel dag måste man ha någonstans att övernatta i närheten av kyrkan. Detta gjorde att många hus byggdes i närheten. Kyrkbyn växte allteftersom och det är den vi kan se idag. Husen har bevarats och på det viset kan vi få uppleva hur människor bodde förr när de skulle till kyrkan för begravning, bröllop eller bara för högmässobesök. Det är tacksamt att Luleåborna tagit vara på kyrkbyn och det har blivit en stor turistattraktion idag.

Comments are closed.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu